برای ثبت نام در کارگاه به بخش راهنمای ثبت نام مراجعه فرمائید.
زمینلرزه چیست و چرا رخ می دهد؟ الگوی تابش امواج لرزه ای چگونه شکل می گیرند؟ سازوکار کانونی زمینلرزه بر اثر یک زوج نیرو ایجاد می شود یا دو زوج نیرو؟ آیا رابطه ای بین گسلش و رویداد زمینلرزه وجود دارد؟ اگر چه در ابتدای امر پاسخ این پرسش ها بدیهی به نظر می رسند، با این وجود، در اینجا نشان خواهیم داد که درک درست این مسائل فیزیکی به دانش ما از زمین شناسی ساختمانی نیاز دارد. در واقع در این کارگاه تلاش بر این است که به برخی از پرسش های اساسی که در رشته زلزله شناسی مطرح هستند به زبان زمین شناسی پاسخ گفته شود.
در بخش دوم، به ذکر برخی از روش های متداول در شناخت زمینلرزه های گذشته می پردازیم. در این راستا، استفاده از تراس های دریایی در شناسایی زمینلرزه های گذشته با تفصیل بیشتری صورت میگیرد.
http://www.iiees.ac.ir/fa/%d8%a7%d8%b9%d8%b6%d8%a7%db%8c-%d9%be%da%98%d9%88%d9%87%d8%b4%da%a9%d8%af%d9%87-%d8%b2%d9%84%d8%b2%d9%84%d9%87-%d8%b4%d9%86%d8%a7%d8%b3%db%8c-%d8%b1%d8%b2%d9%88%d9%85%d9%87/%d8%ae%d8%a7%d9%84%d8%af-%d8%ad%d8%b3%d8%a7%d9%85%db%8c-%d8%a2%d8%b0%d8%b1-%d8%b1%d8%b2%d9%88%d9%85%d9%87/
ابتدا با روانه شناسی سنگ کره و پوسته آشنا خواهیم شد و به گسلش به عنوان سازوکار اصلی دگرریختی در پوسته بالایی اشاره خواهیم کرد. مفهوم لایه لرزه زا و چگونگی ارزیابی آن مرور خواهد شد. هندسه، جنبش شناسی، و مکانیک گسلش زمینلرزه بررسی خواهد شد. ویژگی های مکانیکی گسلش زمینلرزه با تاکید بر ناهمواری ها و مانع ها و اثر آنها بر چرخه زمینلرزه توصیف خواهد شد. گسلش در ژرفای پوسته و انتشار گسلش به سطح زمین بررسی می شود. خطر گسلش سطحی برای سازه ها و شریان های حیاتی و شیوه های ارزیابی این خطر توصیف خواهد شد. تعیین حریم برای گسلش زمینلرزه تعریف میشود. در باره تدقیق موقعیت گسله ها در گستره های شهری بحث خواهد شد.
http://ries.ac.ir/fa/contents/Peopel/007/AS3/%D8%AF%DA%A9%D8%AA%D8%B1.%D9%85%D8%AD%D9%85%D8%AF%D8%B1%D8%B6%D8%A7.%D9%82%D8%A7%D8%B3%D9%85%DB%8C.html
امروزه استفاده از دادههای ژئودزی ماهوارهای ابزار مناسبی را برای مطالعه دینامیک و کینماتیک زمین در اختیار قرار میدهد. این تکنیکها دادههای ارزشمندی در مورد نحوه تغییرشکل سطح زمین بدلیل پدیدههای تکتونیکی و ژئوفیزیکی مهیا میکنند. در این کارگاه دو تکنیک تعیین موقعیت ماهوارهای جی پی اس و تکنیک تداخلسنجی راداری معرفی میشوند. در تکنیک جیپیاس، بر اساس تعیین موقعیت ایستگاه در طول زمان میتوان سری زمانی موقعیت ایستگاه و بردار سرعت آن را بدست آورد. سپس با استفاده از این دادهها میتوان به سوالات مربوط به الگوی تغییرشکل سطح زمین در فاز میانلرزهای پرداخت و نرخ لغزش گسلها را با دقت مناسبی برآورد کرد.
در بخش نخست این کارگاه به مطالعه چگونگی تغییرشکل سطح زمین و نحوه محاسبه نرخ لغزش گسلها با استفاده از بردارهای ایستگاههای جی پی اس ثابت و موقت در ایران خواهیم پرداخت. در بخش دوم به معرفی تکنیک تداخلسنجی راداری پرداخته خواهد شد، روشی که بر اساس اندازهگیری اختلاف فاز ثبت شده در دو تصویر متوالی، میزان تغییرشکل سطح زمین با پوشش مکانی و قدرت تفکیک مکانی و زمانی مناسب در اختیار قرار میدهد. به عنوان مطالعات موردی، میزان جابجایی سطح زمین در حین دو زلزله کرمانشاه و کرمان سال 1397 با استفاده از این تکنیک مورد بررسی قرار خواهد گرفت و نحوه مدلسازی گسل مسبب زمینلرزه و تعیین توزیع لغزش بر روی سطح گسل مورد بحث قرار خواهد گرفت.
در حال حاضر همچنان دو رهیافت تعینی و احتمالاتی برای تحلیل خطر زمینلرزه مورد استفاده است. مزیت تحلیل خطر احتمالاتی امکان انتخاب پارامتر طراحی نظیر بیشینه شتاب زمین بر حسب سطح خطر مورد علاقه است. با این حال یکی از مسائل تحلیل خطر احتمالاتی چگونگی تعبیر و تفسیر پارامتر طراحی و یافتن متناظر فیزیکی برای آن است. به عبارت دیگر، از آنجایی که تحلیل خطر احتمالاتی حاصل ترکیب خطر لرزهای حاصل از زمینلرزههای محتمل با بزرگاهای مختلف و در فواصل مختلف از ساختگاه است، این پرسش مطرح است که پارامتر لرزهای برآورد شده در اثر وقوع چگونه زمینلرزهای ایجاد خواهد شد؟ اهمیت این مسئله از آنجاست که زمینلرزههای با بزرگاهای متفاوت و در فواصل مختلف از ساختگاه دارای ویژگیهای متفاوتی بوده و طبعا اثرات متفاوتی در پاسخ سازهها خواهند داشت. پاسخ این پرسش در فرایند تفکیک خطر لرزهای نهفته است که نزدیک به دو دهه از طرح آن سپری شده و علیرغم کاربرد گسترده آن در سطح دنیا، جایگاه مناسبی در پروژههای تحلیل خطر زمینلرزه در داخل کشور نیافته است. کارگاه رویکردهای نوین در تحلیل خطر زلزله، آشنایی با فرایند تفکیک خطر لرزه ای را دنبال مینماید.
https://rtis2.ut.ac.ir/cv/asohrabi